Normal_jongetjeszonnebril

Gisteren is het Nationaal Hitteplan door het RIVM geactiveerd. Het Oogfonds voegt er één tip aan toe: bescherm de ogen met een goede zonnebril. De zonkracht is de komende dagen sterk en Uv-straling kan permanente schade aan de ogen veroorzaken. Dit meldt het Oogfonds. 

Het KNMI voorspelt de komende dagen niet alleen erg hoge temperaturen, maar ook sterke zonkracht. Een overdosis Uv-straling verhoogt het risico op cataract, oftewel staar. Recent onderzoek noemt daarnaast leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Deze oogziekte is de grootste oorzaak van blijvende slechtziendheid in Nederland. Net als bij huidkanker treden de gevolgen op na opeenstapeling van schade over langere tijd. Een goede zonnebril is daarom essentieel. Dat advies geldt extra voor kinderen: zij zijn vaker buiten en hun ogen zijn extra gevoelig voor Uv-straling. 

Onherstelbare oogschade

Oogfonds-directeur Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Uit een eerdere peiling is gebleken dat Nederlanders laks zijn met beschermen van hun ogen tegen de zon. Uv-straling zie en voel je niet, maar ongemerkt lopen je ogen onherstelbare schade op. Bij sterke zonkracht is een goede zonnebril essentieel. Zorg dat je in de zomer altijd je zonnebril bij je hebt, zodat je deze op kan zetten als het nodig is.”   

Door: Redactie Nationale Zorggids