Jeugdinstituut geeft duidelijkheid over omgangsregelingen tijdens coronacrisis

Kinderen met gescheiden ouders hebben vaak een omgangsregeling. De coronacrisis roept hierover veel vragen op. Wanneer kan het doorgaan? Wanneer niet? Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), heeft de huidige mogelijkheden voor bezoek- en omgangsregelingen op een rijtje gezet. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Dit is gedaan in nauwe afstemming met RIVM, beroepsgroepen, branches en en het ministerie van Volksgezondheid. Ook Jeugdzorg Nederland heeft hiervoor input geleverd.
 
Volgens het NJi maken veel ouders zich zorgen over de omgang van hun kinderen met hun ex-partner. Die zorgen zijn verergerd sinds de maatregelen die genomen zijn om verspreiding van het coronavirus te voorkomen/te vertragen.
 
Ouders nemen veel contact op met de hulpverlening, soms met een gevoel van onmacht en angst. Sommigen willen de omgangsregeling stopzetten, omdat de kinderen veel stress  hebben door de situatie.
 

Hulp voor gescheiden ouders

Het Kenniscentrum Kind en Scheiding voert sinds vorige week via Zoom gesprekken voor ouders en professionals met vragen. Deze gesprekken worden gevoerd met de maatschappelijk deskundigen. Er sluit een advocaat, mediator, psycholoog of stiefcoach aan.
 
Villa Pinedo biedt tot 6 april een gratis online training voor gescheiden ouders aan. Normaal betalen ouders hier 97 euro voor. De training bestaat uit 6 modules: Het Gesprek, Veranderingen, Communicatie, Loyaliteit, Nieuwe Partners en Rechten.
 
Op de website van het NJi zijn de onderstaande regelingen te vinden:

Door: Nationale Zorggids