Normal_pexels-victoria-borodinova-1620616

Stichting Het Vergeten Kind start vandaag de campagne ‘Maak je HART voor vergeten kinderen in sociaal isolement’ om aandacht te vragen voor de alarmerende situatie van 80.000 kinderen in Nederland die zich fundamenteel alleen voelen. Zij groeien op in gezinnen met heftige problemen. Hun ouders kunnen niet goed voor hen zorgen en buiten het gezin is er niemand die zich om ze bekommert. Dit meldt Stichting Het Vergeten Kind. 

Langdurig isolement heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van een kind. Ze hebben minder zelfvertrouwen en meer last van depressie en angst. Ze doen vaker aan zelfbeschadiging en hebben meer suïcidale neigingen. Ook hun hersenontwikkeling kan door een isolement beïnvloed worden. Jongeren die zonder steun van hun netwerk de jeugdzorg verlaten, hebben vaker geen baan, geen stabiele huisvesting en geen opleiding. Ze hebben meer problemen met criminaliteit, geweld in relaties en drugs- en alcoholgebruik.

Onderzoek 

Het Vergeten Kind deed onderzoek naar opgroeien in isolatie en interviewde 38 jongeren en 35 ouders. Allemaal hebben ze te maken (gehad) met problemen in de thuissituatie en een sociaal isolement. In het onderzoek geeft meer dan 50 procent van de kinderen aan te worden gepest en buitengesloten en 72 procent voelt zich alleen, onbegrepen en is onzeker. Van de ouders vertelt 94 procent dat hun kinderen nooit of sporadisch vriendjes meenemen naar huis en 91 procent vindt dat ze (te) weinig mensen om zich geen hebben die ze om hulp kunnen vragen. Kinderen krijgen daardoor van huis uit een klein netwerk mee. De hulpverleners geven aan dat ze kinderen wel willen helpen om uit hun isolement te komen, maar 62 procent lukt dat nauwelijks.

Alarmbel voor gemeenten, scholen en jeugdzorg 

Met de landelijke campagne ‘Maak je HART voor vergeten kinderen in sociaal isolement’ vraagt Stichting Het Vergeten Kind aan heel Nederland om achter deze kinderen te gaan staan en op www.hart.hetvergetenkind.nl een hart achter te laten op de kaart van Nederland. Gesterkt door aandacht voor dit thema en de ‘harten steun’ uit het land kan de stichting krachtiger gemeenten, scholen en jeugdzorg aansporen om het isolement van deze kinderen te doorbreken.

De Week van Het Vergeten Kind 

De agenderingscampagne loopt van 25 januari t/m 12 februari. Binnen de campagneperiode organiseert  Het Vergeten Kind de ‘Week van Het Vergeten Kind 2021’ van 29 januari t/m 4 februari. Tijdens deze Week gaan  ambassadeurs van de stichting samen met The Unforgettables (leden van de jongerenraad van Het Vergeten Kind) op pad om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor de problematiek en harten op de kaart te verzamelen.

Door: Nationale Zorggids