Normal_politie1

De Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Nederlandse Arbeidsinspectie en het Inspectie van het Onderwijs gaan samen onderzoek doen naar het incident rondom een jongere uit Justitiële Jeugdinrichting (JJI) Den Hey-Acker in Breda. Tijdens zijn verlof gijzelde hij twee medewerkers van de inrichting en werd later door de Belgische politie doodgeschoten. Dit meldt de Inspectie Justitie en Veiligheid. 

De jongere verbleef sinds 2017 in de JJI Den Hey-Acker en had onbegeleid verlof. Hij zat daar voor afpersing, gewelddadige berovingen, bedreigingen en mishandeling. Hij had werk buiten de inrichting en werd door twee medewerkers van de JJI opgehaald, met als doel naar de instelling terug te keren, omdat hij op 12 januari drie uur op zijn werk afwezig was geweest. Onder bedreiging van een wapen dwong de jongere hen om naar België te rijden. Bij deze ontsnapping is hij door de politie doodgeschoten.

Onderzoek incident

De gezamenlijke inspectie onderzoeken hoe de JJI heeft gehandeld in de aanloop naar, tijdens en na het incident en welke leer- en verbeterpunten er zijn. Het strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd door de Nederlandse en Belgische politie. 

Door: Nationale Zorggids