OM wil medisch dossier 3-jarig jongetje met GHB in bloed inzien

Een Drentse moeder staat terecht voor poging tot doodslag of zware mishandeling op haar 3-jarige zoon. Hij had de drug GHB in zijn bloed toen hij in de nacht van 31 december 2020 op 1 januari 2021 in Groningse Martini Ziekenhuis belandde. Het Openbaar Ministerie (OM) eist het medisch dossier van het jongetje, maar het ziekenhuis weigert dat. Dit meldt RTV Drenthe. 

Door het medisch dossier in te zien, wil het OM achterhalen wat de rol van de moeder was in dit incident. De onderzoeksrechter liet daarom al beslag leggen op zijn dossier, maar het Martini Ziekenhuis ging hiertegen in bezwaar.

Flesje GHB in de slaapkamer

Volgens de politie stond er een flesje met GHB in de slaapkamer van de moeder, maar zij had gezegd dat ze niet wist wat dat voor flesje was. Volgens getuigen gebruikte ze wel eens GHB en andere drugs. Daarom startte het OM een strafrechtelijk onderzoek en wil het van een forensisch arts weten wat er in het medisch dossier staat. De conclusies bepalen of het OM de moeder poging tot doodslag ten laste kan leggen.

Waarheidsbevinding

Het Martini Ziekenhuis laat weten dat patiënten recht hebben op privacy. Daarbij heeft het meldpunt Veilig Thuis het OM al voorzien van informatie. Maar dat is volgens de officier van justitie te summier geweest. Daarnaast is het nodig voor de forensisch arts om de juiste bron ter beschikking te hebben. “In kader van waarheidsbevinding moet de arts onderzoek kunnen doen op punten als gevaarzetting, de oorzaak van de toestand waarin het kind verkeerde en wanneer de drug is ingenomen.”

Over twee weken doet de rechter een uitspraak over het beroep van het Martini Ziekenhuis.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky