'Sportblessures voorkomen vraagt om gedegen aanpak tijdens groeispurt'

In de afsluitende reeks interviews over de fysieke prijs van topsport wordt in Trouw teruggekeken waarom het zo vaak misgaat, en of er ook oplossingen zijn om fysiek leed bij (oud-)topsporters te voorkomen. Dat meldt ANP Expert Support. 

De puberteit wordt genoemd als belangrijke fase waarin blessures ontstaan en de eenzijdige belasting van het lichaam door vroege selectie als belangrijke oorzaak van blessures. In de breedtesport is de link tussen deze twee factoren en blessurepreventie al bij meerdere sporten gelegd.

In de afgelopen jaren zijn diverse blessurepreventieve oefenprogramma’s ontwikkeld voor de sportende jeugd in Nederland. Deze zijn voor volleyballers, voetballers, hockeyers. Binnen al deze programma’s wordt er een link gelegd met breed motorisch leren en de belasting tijdens de groeispurt, die voor jongens en meisjes anders is. En dat werkt. Zo werd er bij de volleyballende jeugd een reductie van 30 procent in blessures gevonden.

Factoren

Uiteraard spelen er ook andere factoren een rol in het verminderen van blessures bij sporters. Maar het aanpassen van de belasting, verantwoord sporten, is een hele belangrijke en verdient aandacht van heel sportend Nederland. Zowel bij de top- als de breedtesport.

Door: Nationale Zorggids