Knuffels door heel Limburg op pad om aan te vragen voor kindermishandeling

In het kader van de Week tegen Kindermishandeling zijn er op maandag 20 november door heel Limburg knuffels op pad gegaan om aandacht te vragen voor de aanpak van kindermishandeling. In gemeentehuizen en betrokken instanties staat een knuffel stilzwijgend aandacht te vragen voor kindermishandeling. De oproep aan alle Limburgers is om zich uit te spreken als ze in de directe omgeving huiselijk geweld onder kinderen herkennen. In augustus ging de campagne ‘Knuffels kunnen niet praten, jij wel!’ in de provincie van start. Dit meldt de provincie Limburg.

Kinderen praten vaak niet over hun gevaarlijke thuissituatie omdat ze zich niet veilig voelen, zich schuldig voelen of zich schamen. En natuurlijk speelt angst voor eventuele gevolgen een rol in het niet willen praten over wat er thuis gebeurt. Het thema ‘Knuffels kunnen niet praten, jij wel!’ staat symbool voor die ene lievelingsknuffel van een kind. Een stille getuige, waar kinderen wellicht wel tegen durven praten. Maar knuffels kunnen niet praten en al helemaal niet het woord doen voor het kind, maar volwassenen wel.

Stem laten horen

Wie kindermishandeling ziet, hoort of vermoedt, wordt opgeroepen zijn of haar stem te laten horen en de situatie bespreekbaar te maken. Er is maar één iemand nodig om kindermishandeling te stoppen en een positieve verandering beweeg te brengen voor een kind. Voor meer informatie kunnen Zuid-Limburgers terecht op de website van Veilig Thuis.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky