Faillissement Jeugdhulp Friesland afgewend met behulp van ministerie

Het ministerie van Volksgezondheid heeft 2,5 miljoen euro uitgeleend aan Jeugdhulp Friesland om een faillissement af te wenden. Ook zijn rekeningen versneld uitbetaald door gemeenten. Vooralsnog blijft de organisatie staande, maar zonder extra maatregelen duurt dat niet lang. Volgens zorgwethouder Nathalie Kramers van de gemeente Leeuwarden moet er flink gesneden worden in de taken van Jeugdhulp Friesland. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Zo had de jeugdhulporganisatie het plan opgevat om zeer intensieve behandelgroepen te bieden als alternatief voor gesloten jeugdzorg op omstreden locatie Woodbrookers, maar daar wordt nu vanaf gezien. Gebouwen van Woodbrookers die veel geld kosten, blijven na juli leegstaand. Volgens Kramers is ambitie leuk en aardig, maar moet het wel haalbaar zijn. Ze zegt dat de Friese gemeenten een ‘down to earth-aanpak ambiëren, met de focus op ambulante gezinsondersteuning, pleegzorg en crisisplekken en kleinschalig wonen. Deze kleinschalige woonvoorzieningen zouden jongeren die gesloten jeugdzorg nodig hebben kunnen opvangen. Dit idee speelde al langer.

Taken afstoten

Gemeenten hebben hun facturen eerder uitbetaald om Jeugdhulp Friesland van de afgrond te redden. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een lening van 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Met het totaalbedrag van 5 miljoen euro is de organisatie dus even veilig. Welke taken de jeugdzorginstelling precies moet afstoten, is nog niet bekend. Wat dit straks voor het personeel betekent, moet ook nog blijken. Mogelijk moet Jeugdhulp Friesland taken overdragen aan andere zorgaanbieders in de provincie.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky