Vijf kleinschalige woonvoorzieningen moeten Woodbrookers vervangen

De provincie Friesland krijgt vijf kleinschalige woningen voor kinderen met psychiatrische en gedragsproblemen die gesloten jeugdhulporganisatie Woodbrookers moeten vervangen. Woodbrookers gaat in juli 2024 dicht na een reeks aan misstanden. Het doel is om meer ‘woonhuizen’ te realiseren waar kinderen ook naar school gaan en zicht hebben op een normaal leven. Dit meldt Omrop Fryslân.

In Heerenveen komt een kleinschalige woonvoorziening en Drachten krijgt er twee. Op twee nader te kiezen locaties in Friesland komende andere twee woningen, waar maximaal zes kinderen per woning opgevangen kunnen worden. “Voor een deel van de jongeren met deze problematiek is dat een goede oplossing.” De woningen krijgen zoveel mogelijk een open setting, wat niet geschikt is voor ieder kind. Daarom blijft gesloten jeugdzorg nodig in Friesland. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zal zich hierover buigen.

Jongeren in Woodbrookers

Of de acht jongeren die nu in Woodbrookers zitten in zo’n kleinschalige woonvoorziening terechtkunnen, is nog niet duidelijk. Dit hangt er volgens politiek eindverantwoordelijke Nathalie Kramers vanaf of het voor hen een geschikte plek is.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky