Combinatie ingreep en fysiotherapie geeft goede resultaten bij torticollis bij kind

Kinderen met musculaire torticollis hebben een scheefstaand hoofd en nek door een verkorte halsspier. De afwijkende stand neemt in toenemende mate toe naar één zijde, waardoor zij een asymmetrisch gezicht, schouders en wervelkolom krijgen. Een operatie in combinatie met fysiotherapie tijdens en na de ingreep, blijkt goede resultaten te geven bij deze kinderen. De behandeling gaat asymmetrie tegen en zorgt voor minder pijn en beperkingen. Dit meldt het Radboudumc. 

Kinderen met torticollis hebben naast asymmetrie soms ook last van pijn en beperkingen in hun bewegingsvrijheid. Hierdoor kunnen ze niet meedoen met gymles en wordt hun zelfbeeld aangetast. Torticollis wordt veroorzaakt door een verkorte halsspier. Deze ontstaat al tijdens de zwangerschap en meestal in de eerste weken na de geboorte valt een zwelling in de hals op. Deze is na een paar maanden echter alweer weg. Vervolgens ontstaan in de halsspier bindweefselstrengen die niet normaal meegroeien en leiden tot een verkorting. In de meeste gevallen kan kinderfysiotherapie de problemen oplossen, maar 10 tot 15 procent van de kinderen moet ervoor geopereerd worden.

Kinderfysiotherapie tijdens de ingreep en erna

Tijdens de operatie knippen artsen de bindweefselstrengen door. Alleen in het Radboudumc is een kinderfysiotherapeut nauw betrokken bij de fase voor, tijdens en na de operatie. “Terwijl een patiënt onder narcose is, bekijk ik of de nek voldoende bewegingsvrijheid in alle richtingen heeft. Is dat niet het geval, dan zoeken we samen naar meer verborgen verkortingen. Zo gaan we door tot we de nek geheel normaal kunnen bewegen”, legt kinderfysiotherapeut Leo van Vlimmeren uit. Pas als de nek geheel vrij kan bewegen, ronden artsen de operatie af. Daarna moeten de kinderen nog gespecialiseerde fysiotherapie volgen. Inmiddels is in het Radboudumc duidelijk dat deze werkwijze tot goede resultaten leidt.

Ideale behandelleeftijd

Hoe eerder de verkorte nekspier wordt behandeld, hoe minder klachten en asymmetrie een kind eraan overhoudt. De ideale leeftijd om een kind eraan te opereren is rond de 1 jaar, maar kaak- en aangezichtschirurg Marloes Nienhuijs ziet dat op latere leeftijd ook goede resultaten worden behaald.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky