Normal_zwanger_buik

Het is niet zinvol om zwangere vrouwen preventief te screenen op de aanwezigheid van bacteriën in de urine (asymptomatische bacteriurie) wanneer er geen klachten zijn van een blaasontsteking. Dat stelt Caroline Schneeberger in haar onderzoek naar blaasontsteking en asymptomatische bacteriurie bij zwangere vrouwen en vrouwen met suikerziekte. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

Zowel asymptomatische bacteriurie als blaasontsteking (bacteriurie met klachten) komen relatief vaak voor bij vrouwen met suikerziekte en zwangere vrouwen. Toch zijn er geen eenduidige richtlijnen hoe de diagnose asymptomatische bacteriurie en blaasontsteking gesteld moet worden en hoe beide typen bacteriurie in deze twee patiëntgroepen het beste kunnen worden behandeld.

Schneeberger onderzocht of het preventief screenen op asymptomatische bacteriurie tijdens de zwangerschap zinvol is. Ze vergeleek de gegevens van 214 zwangere vrouwen uit Australië en 474 vrouwen uit Nederland met en zonder diabetes. In Australië wordt de screening op asymptomatische bacteriurie al standaard uitgevoerd, in tegenstelling tot Nederland. In beide studies bleken er geen verschillen te bestaan tussen vrouwen met en zonder suikerziekte. Ook werd in beide studies geen verband gevonden tussen asymptomatische bacteriurie en nadelige zwangerschapsgevolgen zoals vroeggeboorte. Hieruit concludeert Schneeberger dat het invoeren van een screeningsprogramma voor asymptomatische bacteriurie tijdens de zwangerschap niet zinvol is.

© Nationale Zorggids