Normal_rss_entry-155305

Het UWV heeft meer dan 18.000 aanvragen voor compensatie ontvangen van vrouwelijke ondernemers. De vrouwen hebben als zelfstandige geen bevallingsuitkering gekregen, zo laat de uitkeringsinstantie weten.

Zelfstandigen die tussen mei 2005 en juni 2008 zijn bevallen, hadden tot eind september de mogelijkheid om een financiële tegemoetkoming te vragen. Zij kunnen per bevalling 5600 euro aan gemiste uitkeringen ontvangen.

Over die periode gaf het UWV vrouwelijke zelfstandigen geen zwangerschaps- en bevallingsuitkering, omdat daarvoor een tijdlang geen wettelijke regeling was. De Centrale Raad van Beroep oordeelde vorig jaar dat dit tegen het VN-vrouwenverdrag indruist. De moeders moeten daarom alsnog een vorm van financiële steun krijgen, besliste de hoogste rechter voor het sociale bestuursrecht.

In totaal vroegen 16.394 vrouwen om compensatie. Het aantal verzoeken ligt met 18.695 nog een stuk hoger, omdat de moeders per bevalling recht hebben op een vergoeding. Het UWV kan nog niet zeggen hoeveel aanvragen uiteindelijk worden toegekend.

Door: ANP