UWV verwacht daling in aantal nieuwe zorgvacatures

Het aantal vacatures in de zorg daalt harder dan het landelijke gemiddelde terwijl de personeelstekorten in deze sector nog lang niet zijn opgelost. Dit voorspelt het UWV. Het aantal nieuwe vacatures daalt van 212.000 dit jaar, naar 194.000 in 2024. Het UWV stelt dat dit niet per se betekent dat er binnen zorgbanen zijn, maar dat het aantal enkel minder hard groeit dan voorheen. Daarbij komt dat instellingen het financieel moeilijk hebben, waardoor ze niet zomaar nieuw personeel kunnen aannemen. Dit meldt Tubantia.

Vakbond CNV maakt zich niet meteen zorgen over deze ontwikkeling. Er is hieraan namelijk ook een positieve conclusie te verbinden: minder mensen verlaten de sector nu er allerlei loonsverhogingen zijn afgesproken. Desondanks blijven de wachtlijsten voor de thuiszorg of verpleeghuiszorg kritisch lang. En ook in de geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg is er geen eind in zicht.

Hoog verloop

NU’91 vindt dat ondanks de daling nog steeds hartstikke veel vacatures open komen te staan. De vakbond ziet nog steeds een hoog verloop, ondanks de loonsverhoging. “En uit recente onderzoeken blijkt dat zorgpersoneel nog altijd 10 procent achterloopt op de rest van de werkenden.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky