Normal_geboorte_medisch_couveuse_baby

Moeders van te vroeg geboren baby’s die tijdens de huid-op-huidcontact (buidelen) tegen hun baby zingen, verbeteren daarmee hun welzijn en hebben minder moeite met het opbouwen van een band met hun kindje. Dit meldt Vakblad Vroeg op basis van onderzoek van de universiteit van Helsinki. 

Ouders en couveusekindjes zijn vaak direct na de geboorte van elkaar gescheiden, wat het opbouwen van een band bemoeilijkt en een hogere kans op angsten en depressies geeft. Dit komt vooral voor bij moeders van flink dysmature kindjes (kindjes met een te laag geboortegewicht). Door tijdens het kangoeroeën of buidelen – waarbij het kindje op de huid van zijn moeder wordt gelegd – te zingen, kan dit de ontwikkeling van het kindje bevorderen en angsten bij de vrouw verminderen.

Moeder-kindrelatie

“De resultaten tonen aan dat het zingen in de kangoeroezorg na vroeggeboorte het welzijn van de moeder en de moeder-kindrelatie kan ondersteunen. Het zingen creëert interactieve situaties en bevordert een emotionele band”, legt de hoofdonderzoeker uit. Moeders kunnen ondersteuning krijgen van bijvoorbeeld een muziektherapeut, omdat ze mogelijk een drempel kunnen ervaren om te beginnen met zingen.

Door: Nationale Zorggids