Documentaire Alleen tegen de staat relatief veel teruggekeken op NPO Start

De documentaire Alleen tegen de staat, waarin vijf slachtoffers van de toeslagenaffaire tot in detail hun verhaal doen, is de afgelopen weken relatief veel teruggekeken op NPO Start. De film werd op de dag van uitzending, twee weken geleden, door 240.000 mensen gezien. In de afgelopen weken is de documentaire nog door meer dan 170.000 mensen terugkeken.

Dat heeft BNNVARA vrijdag laten weten. Volgens een woordvoerder is het aantal terugkijkers relatief hoog, vergeleken met het aantal lineaire kijkers op de avond van de uitzending.

Regisseur Stijn Bouma liet voor zijn film Alleen tegen de staat vijf moeders aan het woord die slachtoffer werden van het toeslagenschandaal. Voor het eerst deden slachtoffers uitgebreid voor de camera hun verhaal en duidden ze wat de impact van de affaire op hun leven was.

Empathie en compassie

De documentaire kwam ook ter sprake tijdens de Algemene Beschouwingen. Het kabinet van Mark Rutte is al negen maanden demissionair omdat het moest aftreden vanwege de zaak. Ondanks diverse beloftes van het kabinet zijn de meeste ouders nog steeds niet gecompenseerd of geholpen. Koning Willem-Alexander sprak eerder deze week met de vrouwen uit de film. De vrouwen merkten op dat zij bij de koning veel empathie en compassie voelden. Dit was niet het geval bij demissionair premier Rutte, voegden de vrouwen daaraan toe.

Door: ANP