Kinderopvang dreigt door kabinetsvoorstel te duur te worden voor lage inkomens

Wetenschappers pleiten voor een nieuw kinderopvangstelsel met prijsregulering. Als de overheid een flinke subsidie geeft, is het mogelijk dat de kinderopvang te duur wordt voor lage inkomens. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Janneke Plantenga, Thomas van Huizen en Paul Leseman van de Universiteit Utrecht hebben in een wetenschappelijk artikel aangegeven dat de kinderopvang belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Zij pleiten daarom voor een prijsregulering.

Eigen bijdrage stijgt

Als de kabinetsvoorstellen worden ingevoerd, wordt het vergoede maximum-uurtarief minder dwingend door de daadwerkelijke prijs. Door de flinke toename in de subsidie zal de vraag nog groter worden en daardoor zal de brutoprijs en de eigen bijdrage stijgen. Hierdoor zullen de verschillen nog groter worden tussen de inkomensklassen. Voor hogere inkomens daalt de eigen bijdrage, terwijl deze voor de lagere inkomens stijgt door het algemene prijsopdrijvende effect van de subsidie.

Koopkracht afhankelijk

Waarschijnlijk zullen midden- en hoge inkomensgroepen sneller en intensiever gebruik maken van de kinderopvang en wordt het minder toegankelijk voor de lagere inkomensklassen door de hogere kosten en verdringing. Ook zal er waarschijnlijk verdeling op de markt ontstaan met een zowel rijker als schaarser aanbod - afhankelijk van de koopkracht van de ouders.

Prijsregulering

De wetenschappers zijn van mening dat het nodig is om de prijs van de kinderopvangen te reguleren, zodat ongewenste bijeffecten voorkomen worden. Door de prijsregulering wordt de markt minder aantrekkelijk voor private equity. Zonder zouden de voorzieningen voor kinderen steeds meer uit beeld gaan.

Door: Nationale Zorggids / Eline Boer