Nederland test bij zwangeren niet op blaasontsteking, omliggende landen wel

Nederland test bij zwangere vrouwen niet preventief op blaasontstekingen. Landen als Duitsland, Frankrijk en België doen dat wel. De Nederlandse Stephanie had onwetend een blaasontsteking en beviel met 23 weken en 5 dagen van haar baby, die het niet overleefde. Dit meldt RTL Nieuws. 

Pas na de bevalling blijkt uit onderzoek dat Stephanie bacteriën droeg die duidden op een blaasontsteking. Ze had geen klachten. “Zoiets simpels, zoiets banaals, heeft gewoon het leven gekost van ons kind. Hoe was het mogelijk dat ik er niets van had gevoeld?” Haar verloskundige had haar aan het begin van de zwangerschap gezegd aan de bel te trekken als ze een blaasontsteking vermoedde, maar zonder klachten kon dat niet. Ze vindt het heel kwalijk dat Nederland niet preventief test op blaasontstekingen bij zwangeren, want dan had haar kindje in ieder geval een kans gehad.

Risico's blaasontsteking

Ze hoopt met haar verhaal andere vrouwen bewust te maken van de risico’s van een blaasontsteking tijdens de zwangerschap. Als zij het had geweten, had ze zelf tests gekocht om haar urine hierop te controleren. Stephanie wil dat de voorlichting verbetert. “Als ik dat kan bereiken, dan komt er in ieder geval nog iets goeds voort uit de dood van Rowena.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky