Huid-op-huid-contact verkleint kans op overlijden premature baby

Nieuw onderzoek uit India toont nogmaals het belang aan van buidelen met te vroeg geboren kindjes. Dit onderzoek bewijst namelijk dat deze kindjes een kleinere kans hebben op overlijden als ze genoeg huid-op-huidcontact hebben met hun ouders. Daarnaast verkleint het het risico op infecties. Dit meldt Scientias. 

Binnen de wereld van neonatologie wordt huid-op-huidcontact ook buidelen of kangoeroeën genoemd. Ouders -  vooral moeders spelen hierin een belangrijke rol - hebben hun te vroeg geboren baby hierbij urenlang op de blote huid tegen zich aan. Aanbevolen is om hier binnen 24 uur na de bevalling mee te beginnen en dit minimaal 8 uur per dag te doen. Volgens de onderzoekers uit India behalen ouders hiermee het meeste effect. Dit concluderen zij na onderzoek met data van 31 onderzoeken met ruim 15.000 baby’s.

Positieve gezondheidsuitkomsten

Een van de belangrijkste conclusies is dat de kans op overlijden in de eerste 28 dagen na de geboorte dankzij intensief huid-op-huidcontact met 32 procent daalt. Ook hebben premature baby’s hierdoor 15 procent minder kans op infecties, zoals sepsis. Het maakt hierbij niet uit hoe vroeg het kindje geboren is en wat het gewicht is. Hoe dan ook brengt buidelen flink positieve gezondheidsuitkomsten met zich mee, vooral als de baby minstens 8 uur per dag op de blote huid gedragen wordt. Ouders kunnen er het beste binnen 24 uur na de geboorte mee beginnen en het een maand volhouden. De overlevingskansen zijn dan het meest optimaal.

In Nederland stimuleren NICU-professionals ouders al om zoveel mogelijk te buidelen. Daarvoor zijn zelfs speciale buidelstoelen. Comfortabele stoelen waar ouders in alle rust hun kindje kunnen vasthouden. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky