Normal_with-white-towel-cute-little-baby-is-indoors-in-t-2022-02-03-21-06-52-utc

Een paar dagen na de geboorte krijgen sommige baby’s een gele huid of geel oogwit. Als de verloskundige of het ziekenhuis het nodig vindt, krijgt de baby lichttherapie in het ziekenhuis. Dankzij een samenwerking tussen Zorg en Zekerheid, Alrijne, LUMC en de Verloskundigen Leiden en Omgeving (LEO) komt daar verandering in: baby’s krijgen de lichttherapie thuis. Dit meldt Zorg en Zekerheid.

Veel pasgeboren baby’s krijgen te maken met geelzucht. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Ouders krijgen bijvoorbeeld het advies de baby meer te laten drinken. In sommige gevallen is lichttherapie in het ziekenhuis nodig. Het liefst wordt dit voorkomen, omdat de meeste mensen liever thuisomgeving van de kraamtijd genieten.
 
Maar dankzij een samenwerking tussen Zorg en Zekerheid, Alrijne, LUMC en de Verloskundigen Leiden en Omgeving (LEO) kunnen baby’s die dat nodig hebben lichttherapie thuis krijgen. Dit gebeurt onder supervisie van de verloskundige, in nauwe samenwerking met de kinderarts.

Thuisbehandeling

“De ouders krijgen een speciaal soort slaapzakje mee naar huis”, vertelt Sam Mak, zorginkoper Geboortezorg bij Zorg en Zekerheid. “In deze bilicocoon zit de lichttherapie, dus de baby hoeft niet meer opgenomen te worden in het ziekenhuis. Het gezin blijft hierdoor bij elkaar en de baby kan thuis worden behandeld.”
 
Door: Nationale Zorggids