Dipje in aantal donoren Moedermelkbank, zoektocht naar nieuwe gestart

De Moedermelkbank in het Emma Kinderziekenhuis van het Amsterdam UMC is op zoek naar nieuwe moedermelkdonoren. Er is sprake van een dipje in het aantal donateurs. Donoren wonen bij voorkeur in de Randstad of een deel van Gelderland. Verder weg is niet haalbaar in verband met het vervoer van de melk. Dit meldt Hart van Nederland. 

Het Amsterdam UMC is het enige ziekenhuis van Nederland dat een moedermelkbank heeft. Die levert melk aan zeven van de negen Neonatale Intensive Care Units (NICU’s) in het land. De melk is bedoeld voor baby’s die te vroeg geboren zijn. Hun moeders produceren vaak niet genoeg of helemaal geen melk, omdat het lichaam er nog niet klaar voor is. Soms wordt een baby te vroeg geboren vanwege ziekte bij de moeder, waardoor ze geen melk aanmaakt.

Moedermelk heeft altijd de voorkeur boven kunstvoeding, omdat er in moedermelk veel meer stoffen zitten die de afweer ondersteunen, darmgroei bevorderen en beter zijn voor de hersenontwikkeling.

Nieuwe donoren Moedermelkbank

Het aantal moedermelkdonoren is de afgelopen tijd gedaald, waardoor de zoektocht naar nieuwe donoren weer is opgestart. Omdat de melk bevroren vervoerd moet worden, zoekt de Moedermelkbank vooral donoren in de Randstad of een deel van Gelderland. Van hen wordt gevraagd om minimaal één keer in de acht weken te doneren. Donormelk wordt in het ziekenhuis getest op bacteriën en gepasteuriseerd.

Geïnteresseerd? Lees hier meer over de Moedermelkbank en wat jij kunt doen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky