Welke verzekeringen moet je wijzigen bij komst baby?

In december zijn de dagen korter en het is koud buiten, ons lichaam zoekt van nature meer warmte op tijdens de koude wintermaanden. Daarnaast tonen statistieken aan dat veel stellen proberen een baby te krijgen zodra de zomer voorbij is. September is daarom dus d maand waarin de meeste baby’s geboren worden. Nu blijkt uit recent onderzoek van online vergelijker Pricewise dat maar liefst 52 procent van de Nederlandse vrouwen tussen de 30 en 39 jaar die zijn geënquêteerd niet weten welke verzekeringen zij moeten wijzigen of welke automatisch wijzigen wanneer ze zwanger zijn. Dit meldt Pricewise.

De komst van een baby brengt veel veranderingen met zich mee. Naast de praktische zaken zoals het inrichten van de babykamer, is het ook belangrijk om verzekeringen aan te passen. Wordt een bevalling in het ziekenhuis vergoed, hoe zit het met de kraamzorg en is de kinderwagen verzekerd? Pricewise zette vijf verzekeringen op een rij die aangepast moeten worden bij de komst van een baby.

Bijschrijven op zorgverzekering

Zodra een kindje is ingeschreven bij de gemeente en een Burgerservicenummer (BSN) heeft, kan het aangemeld worden voor een zorgverzekering. Dit moet binnen vier maanden na de geboorte gebeuren bij de zorgverzekeraar van een van de ouders. Wordt het kind niet binnen vier maanden aangemeld, dan moeten de eventueel gemaakte zorgkosten voor het kind zelf betaald worden. Ouders hoeven geen extra premie te betalen voor de zorgverzekering van hun kind.

Door je eigen zorgverzekering met de juiste dekkingen aan te passen, kun je een deel van de kraamzorg vergoed krijgen (wel geldt een eigen bijdrage) en voor een niet-medische noodzakelijke ziekenhuisbevalling kun je bepaalde delen vergoed krijgen (ook hier moet je wel een eigen bijdrage betalen).

Inboedelverzekering

Met een kindje in huis zullen er waarschijnlijk meer waardevolle spullen aanwezig zijn, zoals een kinderwagen, items in de babykamer en speelgoed. Een goede kinderwagen kan al snel 1.000 euro kosten. Daarom is een goede inboedelverzekering met voldoende dekking belangrijk voor deze waardevolle bezittingen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Omdat een baby per ongeluk schade kan veroorzaken aan de spullen van anderen, is het belangrijk om ook de aansprakelijkheidsverzekering aan te passen zodat er voldoende dekking is bij dergelijke ongelukken.

Overlijdensrisicoverzekering

De dood is geen prettig onderwerp om over na te denken, al helemaal niet in combinatie met nieuw leven. Maar het is toch belangrijk om dit soort zaken geregeld te hebben. De overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat een gezin financieel beschermd is bij het overlijden van een ouder.

Schadeverzekering inzittenden

Voor ouders die regelmatig met hun kind op pad gaan met de auto, zouden hun autoverzekering voor inzittenden moeten aanpassen. Dit is een extra dekking in de autoverzekering die de schade die een ouder of baby oploopt bij een ongeval vergoedt. De verzekering zou dekkend moeten zijn voor moeder, vader en ieder kind in het gezin, aldus Pricewise.

Door: Nationale Zorggids