Scadevergoeding voor vrouw die voor zwangerschapsverlof werd ontslagen

Een thuiszorgorganisatie in Den Haag heeft een zwangere vrouw vorig jaar vlak voor haar verlof ontslagen. Ze zou te ziek zijn geweest en onvoldoende tijd hebben gehad om aar opleiding tot verpleegkundige af te ronden. De vrouw vocht het besluit van haar voormalig werkgever aan en de rechtbank heeft besloten dat Royaal Thuis haar een schadevergoeding van 10.000 euro moet betalen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Bij zorgorganisatie Royaal Thuis mocht de vrouw 24 uur per week aan de slag om het vak verpleegkundige te leren, terwijl ze de opleiding ervoor bij het Albeda College volgde. 20 uur werden besteed aan werkzaamheden in de thuiszorg en 4 uur aan haar studie. Royaal Thuis zag de ‘leer-werkovereenkomst’ niet als arbeidsovereenkomst en er stonden enkele punten in die een einde van de samenwerking zouden rechtvaardigen. Een ziekteverzuimpercentage van hoger dan 10 procent en onvoldoende kansen om de opleiding binnen 2 jaar te halen, zouden legitieme redenen zijn.

Ontslagbrief

De vrouw kreeg corona en zat daarom tussen 16 maart 2022 en 8 april 2022 ziek thuis. Toen ze weer bij de thuiszorgorganisatie aan de slag ging, liet ze weten haar werkzaamheden te zwaar te vinden in combinatie met haar zwangerschap. Daar reageert een medewerker positief op, maar drie dagen later vindt een gesprek plaats met haar werkgever en opleider. Na dat gesprek komt een ontslagbrief binnen waarin Royaal Thuis haar laat weten dat ze als ‘leerling-werknemer’ onvoldoende resultaten had behaald. Hierdoor zou tijdige afronding van haar opleiding onhaalbaar zijn. Het bedrijf vond ook dat ze in het leerbedrijf én op school een hoog afwezigheidspercentage had.

Leer-werkovereenkomst of arbeidsovereenkomst?

Haar ontslag op staande voet vocht ze aan via de kantonrechter. Daar eiste ze een schadevergoeding van meer dan 25.000 euro. Volgens haar ging het om een arbeidscontract, maar daar ging de kantonrechter niet in mee. Royaal Thuis kreeg op dit vlak gelijk. In hoger beroep stelde de vrouw dezelfde werkzaamheden uit te voeren als collega-thuiszorgmedewerkers. De eerste dag kreeg ze begeleiding en daarna moest ze alles op eigen houtje doen. Het gerechtshof vindt net als de vrouw dat het om een arbeidsovereenkomst gaat. “Voor de beëindiging daarvan gelden dwingende regels. Deze regels heeft Royaal Thuis niet gevolgd. Bovendien was de vrouw zwanger op het moment van haar ontslag, terwijl daarvoor een opzegverbod geldt.” Hierom en om het feit dat ze definitief met haar opleiding moest stoppen, krijgt de vrouw 10.000 euro schadevergoeding. Ook moet de thuiszorgorganisatie de proceskosten van ongeveer 3.000 euro betalen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky