Week 48: reden voor miskraam, babymishandeling & cv-ketels

 Iedere vrijdag maken we voor jou een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer babymishandeling, miskramen door genetische foutjes, kapotte cv-ketels van ouderen en liegen over zorgdiploma in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: ‘Mishandeling baby bewijzen is complex en hulp van huiverige artsen is nodig’

Ieder jaar vinden er tientallen strafzaken over mishandeling van baby’s plaats in de Nederlandse rechtbanken. Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie (OM) hier gespecialiseerde officiers van justitie voor, maar zij hebben ook hulp nodig van artsen die belangrijk medische informatie willen delen. Zonder hen is het vinden van bewijs nog complexer dan het al is. Artsen blijken echter terughoudend, vanwege hun beroepsgeheim.

Dinsdag: Medewerkster terecht op staande voet ontslagen na leugens over diploma

Sjaloom Zorg heeft een medewerkster terecht op staande voet ontslagen toen de instelling erachter kwam dat ze had gelogen over haar diploma en werkervaring. Dit heeft de kantonrechter onlangs geoordeeld. De vrouw wilde via een rechtszaak haar gelijk halen door te stellen dat haar werkgever in Dirksland op de hoogte was van het gebrek aan diploma.

Woensdag: 70 procent van de vroege miskramen door genetische foutjes

90 procent van de miskramen vindt in de eerste drie maanden van de zwangerschap plaats. Bij 70 procent van deze miskramen blijkt de embryo een genetische afwijking te hebben. Moeder natuur zou hiermee in een vroeg stadium al bepalen welke embryo’s een gezonde baby kunnen worden en welke niet.

Donderdag: Kapotte cv-ketels zetten ouderen al 2,5 week in de kou

Dertien woningen in een flat aan het Drentheplantsoen in Den Haag zitten al 2,5 week zonder cv-ketel. De ouderen die er wonen ervaren enorme overlast door de kou en weten niet wanneer de problemen, die bij het installeren van nieuwe cv-ketels ontstonden, weer zijn opgelost.

Vrijdag: Boosterprik tegen corona verlaagt kans op ziekenhuisopname met 75 procent

Gevaccineerde 60-plussers dit jaar een boosterprik tegen corona halen, hebben 75 procent minder kans op een ziekenhuisopname dan gevaccineerde 60-plussers die de booster niet halen. De prik verlaagt de kans om op de intensive care (ic) te belanden nog meer: met 84 procent.

Door: Nationale Zorggids