Drie tests moeten straks als sneltest op de NICU tijdig NEC kunnen opsporen

Een van de meest voorkomende complicaties van vroeggeboorte is Necrotiserende enterocolitis (NEC). Een ernstige darmontsteking, waarbij een deel van de darm afsterft. Baby’s die voor 32 zwangerschap geboren zijn hebben hier het meeste risico op, maar het komt ook weleens voor na dat termijn. Kinderarts Tim de Meij van het Amsterdam UMC verzamelt binnen een onderzoek poep uit luiers van premature baby’s en onderwerpt deze aan drie tests om te achterhalen of deze kunnen bijdragen aan vroege opsporing van NEC. Dit meldt de Maag Lever Darm Stichting.

NEC kan dodelijk zijn en als baby’s het wel overleven, kunnen ze hier levenslange problemen aan overhouden. Vroege opsporing kan het ergste voorkomen. Het onderzoek loopt inmiddels al twee jaar en bekend is nu dat kinderen met NEC andere stofjes in hun darmen dan kinderen zonder de ziekte. Dit is op te sporen met de drie tests: eNose (geurtest), de stofwisselingstest/aminozurentest en een microbioomtest.
De uitdaging is nu om deze tests landelijk te doorontwikkelen. Daar staat het onderzoek de komende twee jaar in het teken van. “Het mooiste zou zijn dat we deze tests in de toekomst als sneltest kunnen inzetten. Dan kunnen artsen door heel Nederland NEC direct op de werkvloer opsporen”, aldus De Meij. De tests zijn niet belastend en mogelijk levensreddend.

NEC is lastig te herkennen

NEC treedt vaak op naar de eerste levensweek. Ouders denken na een eerste zware week dat het wel goedkomt en daar komt NEC ineens om de hoek kijken. De ziekte kan zeer snel ernstige gevolgen hebben. De Meij heeft meegemaakt dat ouders binnen 48 uur hun tweeling hadden verloren. Het probleem is dat NEC lastig te herkennen is. Dat maakt het lastig om tijdig met een behandeling te beginnen. Zorgverleners zijn soms ook bang te laat met antibiotica te starten en zetten dit preventief in, terwijl dit uiteindelijk niet nodig blijkt. Necrotiserende enterocolitis is daarmee te behandelen, maar vaker is een operatie nodig om het stukje darm weg te halen en een tijdelijke stoma te plaatsen.

Baby's die de operatie en ziekte overleven, kunnen daar flinke complicaties aan overhouden, zoals kortedarmsyndroom, voedingsproblemen, ontwikkelingsproblemen en epilepsie.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky