Kinderartsen willen generationele trauma's helpen voorkomen

Kinderartsen van het HagaZiekenhuis gaan onderzoeken hoe ze kunnen voorkomen dat kinderen die opgroeien in een lastige thuissituatie later in dezelfde problemen komen. Die generationele trauma's moeten voorkomen kunnen worden. Kinderen die opgroeien bij ouders met schulden en verslavingen of ouders die een complexe scheiding doormaken, hebben namelijk grotere kans dit later in hun leven ook mee te maken. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De onderzoekers selecteren tweehonderd ouders met een pasgeboren kindje die een moeilijke start hebben gehad, door bijvoorbeeld een vroeggeboorte, laag geboortegewicht of gezondheidsproblemen rond de geboorte. Deze kinderen hebben via de nazorg-poli neonatologie een jaar lang extra afspraken, waarbij artsen mijlpalen, groei en communicatieve vaardigheden in de gaten kunnen houden. Ook worden ouders van honderd kinderen die bij het consultatiebureau komen gevraagd om mee te doen met het onderzoek.

Ontwikkelingsproblemen

Bij ouders met één of meerdere traumatische ervaringen uit de jeugd, wordt onderzocht welke ontwikkelingsproblemen hún kinderen precies hebben. “Je kunt zeggen dat het niet onze taak is om dit aan te pakken”, zegt kinderarts Anne de Grauw over de verslavingsproblemen, trauma’s en geldzorgen in den Haag, “maar als we de problemen beter in kaart brengen, zien we ook waar de grondslag van het probleem zit.” Ze vindt ook dat als kinderartsen er alles aan doen om een kindje in leven te houden, ze ook hun best moeten doen om dat kindje een toekomst te geven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky