Antibioticatekorten voor kinderen houden aan, 'mede door zorginkoop'

Antibiotica voor zieke baby’s en kinderen is momenteel schaars. Bestuurder Ellen Huijbers van Stroomz maakt zich grote zorgen over het tekort aan een medicijn dat een basisbehoefte is. Onder meer longontstekingen, hersenvliesontstekingen en bloedvergiftigingen kunnen ermee bestreden worden. Dit meldt Omroep Brabant. 

Producenten in Azië kampen met leveringsproblemen, waar Nederland nu de dupe van is. Volgens Huijbers zijn artsen en apotheken in de regio Eindhoven een derde van hun dag bezig met zoeken naar antibiotica voor hun patiënten. De beroepsgroepen overleggen hier intensief over en op landelijk niveau wordt er ook gesproken met Zorgverzekeraars Nederland.

Medicijninkoop zorgverzekeraars

Als het aan de politiek ligt, lossen zorgverzekeraars het op met hun inkoop. Huijbers en Cees Dekkers van Service Apotheken denken ook dat een groot deel van het probleem daar ligt: zij kopen medicijnen zo goedkoop mogelijk in om de zorgkosten en premies zo laag mogelijk te houden. Apothekers hebben zo min mogelijk voorraad, op voorleggen van de verzekeraars. Zijn er dan medicijntekorten, dan leveren producenten liever niet aan Nederland maar nabijliggende landen. Met hen zijn namelijk betere prijsafspraken gemaakt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky