Meer telefoontjes over vaccinatie tegen mazelen bij GGD’s

GGD’s verspreid door het land krijgen in lichte of zware mate meer telefoontjes over de BMR-vaccinatie die beschermt tegen mazelen, bof en rodehond. In de regio Utrecht komen er dagelijks zo’n 100 tot 200 extra telefoontjes binnen. De GGD’s Twente, Groningen en Amsterdam zeggen iets meer vragen dan normaal te ontvangen over de vaccinatie. Aanleiding voor de telefonische drukte is de mazelenuitbraak in de Regio Eindhoven. Dit meldt NOS.

De GGD Brabant-Zuidoost heeft het erg druk met telefoontjes. Daar is het dagelijkse aantal bellers verdubbeld. Maar dat is ook niet gek, omdat in deze regio een uitbraak van mazelen gaande is.

Eerder vaccineren

Volgens GGD Flevoland willen de mensen niet per se een afspraak maken voor BMR-vaccinatie van hun kind, maar vragen ze slechts om meer informatie. De meeste bellers willen echter wel weten of hun baby niet eerder dan 14 maanden gevaccineerd kan worden. Dat is momenteel alleen mogelijk als zij een verhoogd risico lopen, bijvoorbeeld omdat ze naar een land gaan waar volop mazelen rondwaart of als zij in contact zijn geweest met iemand met mazelen.

Volwassenen prikken

Sommige volwassenen blijken ook niet te weten of en wanneer zij een BMR-vaccinatie hebben gehad. Ouders die hun kind eerder niet hebben laten inenten, vragen of dat alsnog kan. Volwassenen die niet geprikt zijn, vragen hier ook om.

In de regio Amsterdam meldt de GGD dat ouders willen weten of zij hun kind alléén tegen de mazelen kunnen laten inenten, in plaats van ook tegen de bof en rodehond. Maar zo’n vaccin bestaat niet.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky