Meer consultatiebureaus en betere vaccininformatie in gemeente Den Haag

De vaccinatiegraad in Den Haag is lager dan ooit. Om uitbraken te voorkomen, is het gewenst om 90 procent van de bevolking gevaccineerd te hebben tegen bijvoorbeeld mazelen of kinkhoest. In vier Haagse Wijken komt de vaccinatiegraad echter niet boven de 70 procent uit. Daarom wil een meerderheid van de Haagse gemeenteraad maatregelen komen. Den Haag heeft meer consultatiebureaus nodig en de informatie over vaccinaties voor kinderen moet beter. Dit meldt  Den Haag FM. 

Terwijl grote steden als Rotterdam en Amsterdam 21 en 30 consultatiebureaus hebben, zijn er in Den Haag slechts negen. De wens van een merendeel van de gemeenteraad is om het aantal locaties uit te breiden, het liefst rondom scholen en kinderopvanglocaties. Dit moet de drempel voor ouders verlagen om er een prikje voor hun kind te halen.

Medische desinformatie

Ook is het nodig de informatie over vaccins te verbeteren. D66, PvdA en GroenLinks willen hiervoor sleutelpersonen actief benaderen en informeren over de werking van vaccinaties en de risico’s die komen kijken bij het niet vaccineren van kinderen. Er is bovendien aandacht nodig voor medische desinformatie op social media. Juist door de angst onder ouders over bijwerkingen ontstaat onjuiste informatie. “Iemand op het internet heeft gezien dat je kind wellicht autisme kan krijgen van een vaccinatie. Maar dat blijkt uit geen enkel wetenschappelijk onderzoek. Dat gaat heel hardnekkig rond”, aldus Caroline Verduin van D66.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky