Normal_vaccin_inenten

Ouderen kunnen vanaf de herfst van 2020 bij de huisarts terecht voor een prik tegen pneumokokken. Deze vaccinatie is bedoeld voor ouderen vanaf 60 jaar. Om de vijf jaar, tot hun 75ste, kunnen ze het vaccin halen. Dit meldt Skipr. 

In februari 2018 adviseerde de Gezondheidsraad ouderen vaccinatie aan te bieden tegen pneumokokken. Hoewel lang niet alle ziekte door pneumokokken daarmee uitgebannen wordt, kan wel een aanzienlijk aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen voorkomen worden.

Longontsteking, hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging

Jaarlijks belanden tussen de 2.600 en 5.600 ouderen in het ziekenhuis met een longontsteking veroorzaakt door pneumokokken en nog eens ongeveer 1.800 met invasieve pneumokokkenziekte (onder andere hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging). Van hen overlijdt gemiddeld 15 procent. Er zijn verschillende vaccins beschikbaar tegen pneumokokken, die beschermen tegen respectievelijk 23 (PPV23) en 13 (PCV13) typen van de bacterie.

Geen garantie

De Gezondheidsraad adviseert ouderen vanaf 60 jaar iedere vijf jaar te vaccineren met PPV23, met een laatste keer op 75-jarige leeftijd. Dit vaccin voorkomt 37 procent van de gevallen van invasieve pneumokokkenziekte en 7,5 procent van de longontstekingen veroorzaakt door de 23 typen bacteriën die in het vaccin zitten. Vaccinatie geeft dus geen garantie tegen ziekte door pneumokokken. Maar risico’s zijn er ook nauwelijks: de bijwerkingen zijn mild en kortdurend.  

Hoewel huisartsen vaccineren niet als een kerntaak van hun beroepsgroep zien, willen ze toch dat het voor ouderen zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt om de prik toch bij hen te komen halen. 

Door: Nationale Zorggids