Speciaal team in Arnhem verleent tandzorg aan ouderen

Ouderen behouden steeds langer hun eigen tanden en kiezen. Dat is goed nieuws, maar een eigen gebit heeft goede verzorging nodig. Ouderen gaan naarmate ze kwetsbaarder worden minder goed voor zichzelf zorgen en zijn niet altijd even goed in beeld bij tandartsen, bijvoorbeeld doordat ze naar een verpleeghuis gaan. Dit meldt Omroep Gelderland.

Tandartsenpraktijk Tandpark in Arnhem heeft daarom een speciaal team opgezet voor ouderen. Dit team bestaat uit professionals die weten hoe ze ouderen over tandzorg kunnen benaderen en dat mondzorg voor ouderen anders is. Dit betekent soms dat er in plaats van een wortelkanaalbehandeling wordt gekozen voor het trekken van een kies.

Slecht gebit door medicijnen

Medicijnen kunnen een flinke impact hebben op de tanden. Een mond heeft speeksel nodig om bacteriën te neutraliseren, maar als deze droog is door gebruik van medicijnen kan het gebit snel achteruitgaan. Dit kan tot kauwproblemen en uiteindelijk zelfs tot ondervoeding leiden. Tijdens het speciale ouderenspreekuur bij Tandpark in Arnhem wordt er uitgebreid tijd besteed aan de patiënt en is er meer ruimte om bijvoorbeeld een scootmobiel binnen te parkeren. Een mobiel team gaat naar ouderen toe huisgebonden zijn.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky