Week van de Euthanasie maakt mensen bewust van regie op levenseinde

Deze week is het de Week van de Euthanasie, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. De week heeft als doel Nederlander bewust maken van het feit dat zij regie kunnen houden op hun levenseinde. In Eemnes, Ommen, Veldhoven en Maassluis zijn er deze week in totaal acht gratis voorstellingen van het toneelstuk ‘Lang zal hij Leven’ te zien, waarin morele dillema’s van dementie aan bod komen. Dit meldt de NVVE.

In het Nieuwegeins winkelcentrum Cityplaza is op woensdag 7 februari de start van het Levenskeuze Pad. Mensen worden hier bewust gemaakt van het feit dat zij op verschillende momenten in hun leven keuzes kunnen maken, ook in de aanloop naar hun levenseinde. “Door het Levenskeuze Pad in winkelcentra neer te zetten, laat de NVVE zien dat praten over het levenseinde heel normaal is en bij het dagelijks leven hoort.” Na de opening in Nieuwegein, zal het Levenskeuze Pad naar verschillende plekken in het land afreizen.

Lezingen en themabijeenkomst 

Op 9 en 12 februari organiseert de NVVE digitale lezingen over wilsverklaringen rondom het levenseinde. In Houten vindt op 13 februari een themabijeenkomst plaats over dementie en hoe iemand met dementie ook op het levenseinde regie kan houden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky