Personeelstekort en weinig animo leiden tot sluiting dementie-afdeling Heidehiem

Woonzorglocatie Heidehiem in Emmen moet De Olmen, de afdeling voor mensen met dementie, permanent sluiten. De afdeling kampt al tijden met een tekort aan personeel en tegelijkertijd kwamen er te weinig aanmeldingen voor binnen, wat leidde tot financiële problemen. De cliëntenraad is na een aantal stevige gesprekken hierover akkoord gegaan met de sluiting. Dit meldt RTV Drenthe.

Volgens voorzitter Henk Klaver werd zijn cliëntenraad pas in november in gelicht over het plan, terwijl het bestuur al sinds mei met de sluiting bezig was. Hierover werden een paar verhitte gesprekken gevoerd, maar uiteindelijk is de raad toch akkoord gegaan met de sluiting. Voorwaarde is wel dat er een sociaal verhuisplan wordt opgesteld voor iedere bewoner. Dit is toegezegd door het bestuur.

Weinig aanmeldingen

Er is plek voor negentien bewoners in De Olmen, maar er wonen slechts twaalf mensen met dementie. Negen van hen zijn akkoord gegaan met de verhuizing. Waarschijnlijk worden zij ondergebracht in verpleeghuis De Bleerinck in Emmen. De cliëntenraad vindt het erg jammer dat de afdeling moet sluiten. “Soms is de werkelijkheid snoeihard. Dan kunnen we emotioneel en vanuit compassie en betrokkenheid wel iets vinden, maar zijn andere krachten gewoon sterker”, aldus Klaver.

Geen ontslag

Alle personeelsleden van De Olmen kunnen hun werk straks op andere locaties die onder zorggroep Tangenborgh vallen – waar Hiedeheim onderdeel van is – uitvoeren. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky