Deze 81-jarige vrouw met Parkinson wil voor altijd zelfstandig blijven wonen

Niemand anders weet wat goed voor haar is, behalve zijzelf. Zo vastbesloten is de 81-jarige Ann van Rijn met de ziekte van Parkinson om níet naar het verpleeghuis te hoeven verhuizen. Ze hecht veel waarde aan haar vrijheid en privacy. Van Rijn heeft in de zorg gewerkt en zegt beide kanten van de medaille te kennen. Dit meldt Omroep Gelderland.

Om voor altijd thuis te kunnen blijven wonen, heeft ze haar huis helemaal laten aanpassen. Mocht het ooit nodig zijn, kan een verpleegkundige bij haar komen wonen. Van Rijn heeft op haar bovenverdieping een volledig ingerichte kamer met eigen keuken en badkamer voor een eventueel vaste zorgverlener in de toekomst. Naar een woonzorgcomplex verhuizen wil ze niet. “Ik wil niet weg uit mijn buurt.”

Parkinsonkoor

Door de ziekte van Parkinson kan ze lang niet alles meer wat Van Rijn vroeger kon. Alles gaat langzamer en computeren lukt bijvoorbeeld niet meer. Desondanks kijkt de 81-jarige graag naar wat ze nog kan, zoals zingen bij het Parkinsonkoor Mr P’s Singers in Nijmegen. Ook speelt ze graag bridge. “Ik voel mij het beste als ik doe alsof ik geen Parkinson heb, want ik moet er niet aan denken dat de Parkinson mij de baas wordt.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky