Belanden ouderen in commercieel verpleeghuis vaker naar ziekenhuis?

Hoeveel ouderen in een commercieel verpleeghuis wonen en of zij vaker in het ziekenhuis belanden, is niet bekend bij demissionair minister Conny Helder. Zij kreeg hier vragen over van CDA-Kamerlid Herman Krul. Dit meldt Skipr.

Het probleem is dat de Wet langdurige zorg alleen registreert welke vorm van zorg geleverd wordt en niet hoeveel cliënten wonen in een commercieel verpleeghuis. Ook is daarin niet vastgelegd wat de rechtsvorm van een instelling is.

Medische zorg in commerciële verpleeghuizen

Krul wilde informatie van Helder hierover naar aanleiding van de meest recente cijfers over het aantal commerciële verpleeghuizen. Daar maakt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zich zorgen over. Medische zorg zou hier namelijk niet even goed op orde zijn als in reguliere verpleeghuizen. Het aantal commerciële instellingen voor ouderen is het afgelopen decennium vervijfvoudigd naar meer dan 500. Huisartsen leveren veelal medische zorg aan deze tehuizen, maar de zorgvraag is soms te complex voor de beroepsgroep. Dan moet er een specialist ouderengeneeskunde worden ingevlogen, waarover instellingen, de huisarts, specialist en het zorgkantoor op tijd afspraken moeten maken.

Voorzien in behoefte

Helder heeft vooralsnog geen problemen met commerciële verpleeghuizen. De toename is vooral een teken dat er in een behoefte wordt voorzien, schrijft ze in een brief aan Krul. Het aanbod draagt ook bij aan het oplossen van de lange wachtlijsten. Wel vindt ze dat artsen er goed beschikbaar moeten zijn voordat een instelling met financiële belangen in een bepaalde wijk terechtkomt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky