Normal_wijkverpleging__ouderenzorg

Uit onderzoek van het niet-medische hulpplatform Beep for Help blijkt dat 59 procent  van de vijftigplussers zich zorgen maakt over hun oude dag. Bijna 30 procent heeft zich de afgelopen drie maanden zelfs vaker drukgemaakt over de periode na hun pensioen. Zorgen gaan onder meer over het nieuwe pensioenstelsel, prijsstijgingen en de problemen in de ouderenzorg. Dit meldt Beep for Help.

Een groot gedeelte van de 1.095 ondervraagde Nederlanders tussen de 50 en 65 jaar heeft zorgen over hun woonsituatie. Bijna 60 procent zou het liefst tot aan hun dood in hun huidige woning willen blijven wonen. Vooral zestigplussers hebben deze wens. Driekwart van alle respondenten wil in de toekomst niet verhuizen naar een zorginstelling.

Ouderen zijn veerkrachtig

Margreth van Kuijl, People Manager bij Beep for Help, begrijpt de zorgen. “Wanneer je een groot gedeelte van je leven in dezelfde woning hebt gewoond, kan het uiteindelijk afscheid van zoveel herinneringen zwaar vallen.” Maar ze herinnert ouderen eraan hoe veerkrachtig ze zijn en dat mensen relatief snel aan een nieuwe omgeving kunnen wennen. “Het enige wat je als familielid kunt doen, is de dialoog levend houden: redden ze het nog of hebben ze wellicht extra hulp nodig? Uiteindelijk zijn zij degene die de knoop doorhakken.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky