Middel X heeft in zeven jaar tijd tot zeker 172 doden geleid

Volgens onderzoek van 113 Zelfmoordpreventie en GGD Amsterdam zijn in zeven jaar tijd zeker 172 mensen overleden aan de gevolgen van Middel X, het omstreden zelfdodingsmiddel. In 2017 overleden maar een paar mensen na gebruik van het poeder, maar vanaf 2019 steeg dit jaarlijkse aantal naar ruim dertig. In 2021 kwamen zelfs 50 mensen erdoor te overlijden. Dit meldt NU.nl.

113 Zelfmoordpreventie is voorzichtig met het delen van de resultaten en deed dit eerst alleen met de betrokken ministeries. Maar nu er een rechtszaak tegen zeven verspreiders van Middel X loopt, wil de organisatie openheid van zaken geven. Zeker vanwege speculaties over het niet bestaan van concrete cijfers hierover. “Dat klopt niet en dat wilden we rechtzetten”, aldus onderzoeker Lizanne Schweren. Waarschijnlijk zijn de cijfers niet compleet, omdat artsen veel overlijdens wellicht hebben beoordeeld als natuurlijke dood. 

Middel X gebruikt door jongere volwassenen en ouderen

Middel X wordt volgens 113 gebruikt door jong én oud. De kleinste, maar toch relatief grote, groep 30- tot 49-jarigen gebruikte het poeder voor suïcide: 25 procent. Ruim 30 procent van de overledenen was tussen de 50 en 69 jaar oud en 40 procent was 70-plus. Het zijn dus niet alleen ouderen die de bewuste keuze maken om Middel X in te nemen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky