'Geen aandacht voor dementie in coalitieakkoord'

Alzheimer Nederland heeft enkele belangrijke vragen bij het hoofdlijnenakkoord van de PVV, BBB, NSC en VVD: hoe wordt het extra geld voor de ouderenzorg verdeeld? En waar is de aandacht voor dementie? Dit meldt Alzheimer Nederland, die uitwerking van de plannen op de voet zegt te volgen. 

De organisatie werkt hard aan de ontwikkeling van dementievriendelijke buurten, “want haast is geboden”. Er zijn geen verzorgingstehuizen meer en volwaardige alternatieven zijn er niet. “Langer thuis wonen levert nu al schrijnende situaties op, vol eenzaamheid. Dit wordt alleen maar erger met de vergrijzing en enorme toename van het aantal thuiswonende mensen met dementie”, waarschuwt Gerjoke Wilmink van Alzheimer Nederland.

Terugkeer verzorgingshuis is niet de oplossing

Ongeveer 300.000 mensen in Nederland hebben dementie. In 2040 stijgt dit aantal waarschijnlijk naar ruim 500.000. De oplossing ligt niet in de terugkeer van verzorgingshuizen, stelt de alzheimerorganisatie. Daar is niet genoeg personeel voor, gezien de huidige tekorten en groeiende groep mensen met dementie. Alzheimer Nederland roept Den Haag dan ook op om te investeren in dementievriendelijke buurten, waar thuiswonende ouderen de hulp krijgen die ze nodig hebben. In deze buurten kunnen ze elkaar en anderen ontmoeten, is winkelpersoneel getraind in het omgaan met dementie en zijn huizen erop aangepast.

Verhuizing naar verpleeghuis uitstellen of voorkomen

Dementievriendelijke buurten ontlasten de mantelzorgers en zorgen ervoor dat ouderen minder uren zorg nodig hebben. Ze kunnen de verhuizing naar het verpleeghuis uitstellen en in sommige gevallen hoeft een oudere wellicht nooit naar het verpleeghuis toe. “En minstens even belangrijk: mensen met dementie blijven op deze manier onderdeel uitmaken van onze samenleving.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky