Normal_nieren

Vandaag besteedt Tijd voor MAX om 17.40 uur op NPO 2 aandacht aan nierziekten. De thema-uitzending laat zien dat dialyse en transplantatie weliswaar onmisbare, maar zware behandelingen zijn voor nierpatiënten. De uitzending wordt herhaald op zondag 25 januari, om 8:30 uur op NPO1. Dit meldt de Nierstichting.

Dialyse is zeer belastend voor het lichaam en bij transplantatie is er altijd een risico op afstoting. Deze behandelingen verlengen het leven van nierpatiënten, maar zijn geen echte oplossing in de genezing van nierziekten. In de thema-uitzending vertellen nierpatiënten Fabian Cornelissen (35) en Yvonne Van Norden (56) over hun ziekte en wordt laten zien wat genezing kan betekenen voor nierpatiënten en hun naasten. De Nierstichting investeert daarom in medisch onderzoek naar bijvoorbeeld de regeneratie van nieren, zodat nierziekten kunnen worden genezen.

De Nierstichting vertelt bij Tijd voor MAX waar zij op inzet om nierziekten te kunnen genezen. De presentatoren Sybrand Niessen en Martine van Os praten ook met onderzoeker Ton Rabelink. Hij doet baanbrekend onderzoek naar regeneratie van nieren: het herstel van beschadigd nierweefsel met eigen stamcellen en zelfs groei van een nieuwe nier. Om daar te komen is nog wel veel geld nodig. Tijdens de uitzending op dinsdag 20 januari om 17.40 uur kunnen kijkers bellen om zich aan te melden als donateur van de Nierstichting. Meer informatie is te vinden op www.nierstichting.nl/tijdvoormax.

© Nationale Zorggids