Normal_werk__2__rekenen_factuur_rekening_economie

Jeugdzorginstelling Intermetzo dreigt failliet te gaan. Dit bericht heeft NRC Next bereikt via diverse bronnen in de jeugdzorg en bij gemeenten. Een woordvoerder van de organisatie kan het echter niet bevestigen. De krant kreeg te horen dat de organisatie met name grote betalingsachterstanden heeft en daarom in de problemen is gekomen. Deze betalingsachterstanden zijn ontstaan doordat Intermetzo nog miljoenen euro's tegoed heeft van gemeenten. Dat meldt NOS.

Veel jeugdzorginstellingen kampen met betalingsachterstanden sinds de jeugdzorg is overgeheveld van het Rijk naar gemeenten. Dit komt onder andere doordat ze met iedere gemeente een apart contract moeten afsluiten. Bovendien gebruikt iedere gemeente zijn eigen productcodes voor bepaalde behandelingen. Dit maakt dat er nu 113.000 verschillende codes zijn die op een factuur kunnen staan. Als de code foutief op de factuur staat, betalen gemeenten niet.

Jeugdzorginstellingen worden gedwongen om diverse vaste lasten zelf voor te schieten als betalingen van de gemeenten uitblijven. Maar om die kosten op te vangen hebben ze eigen vermogen nodig en dat is er vaak niet wegens subsidies. Gesubsidieerde instellingen mogen geen eigen vermogen opbouwen.

Intermetzo krijgt hulp om de betalingsachterstanden op te lossen, schrijft NRC Next. Het is voor velen van belang dat de organisatie blijft bestaan, omdat een faillissement grote gevolgen heeft voor de kwetsbare kinderen die in de instelling behandeld worden.

Jeugdzorg Nederland wil dat het systeem verandert en pleit daarom voor minder productcodes. “Er wordt momenteel gewerkt aan een lijst met landelijke codes, maar het kost tijd om dat in te voeren. Sinds de decentralisatie ligt de beslissing hierover niet meer bij een ministerie, maar moet de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hierover beslissen”, zegt een woordvoerder van Jeugdzorg Nederland. Daarnaast is het verstandig om per onderdeel te factureren, in plaats van algemeen. Want als een algemene factuur wordt verstuurd waarop slechts één onderdeel verkeerd is ingevuld, krijgt een instelling de andere onderdelen op de factuur ook niet uitbetaald. 

©Nationale Zorggids