Logo_fnv_logo

De rechter stelde FNV Overheid dinsdag in het gelijk in de rechtszaak tegen het Drentse bedrijf Alescon uit Assen dat dienst doet als Sociale Werkvoorziening (SW). FNV spande de rechtszaak tegen Alescon aan, omdat zij ruim 400 sw-medewerkers liet werken in een schijnconstructie. Door hen sinds 2011 bij Alescon te laten werken via het uitzendbureau AwerC-Flex, eigendom van Alescon, werd de cao Sociale Werkvoorziening voor deze werknemers buiten spel gezet. Dit meldt FNV.

Honderden medewerkers liepen hierdoor loon, seniorenverlof en werkzekerheidsgarantie mis. Alescon erkende eerder dat voor deze constructies is gekozen om loonkosten uit te sparen. De rechtbank besloot dat de medewerkers recht hebben op alle afspraken uit de cao SW. Alescon moet dit volledig en met terugwerkende kracht aan de gedupeerde medewerkers nabetalen. Hierin is een bedrag van ruim 2 miljoen mee gemoeid. De 400 medewerkers komen met terugwerkende kracht in vaste dienst en onder de cao SW.

FNV-bestuurder Gea Lotterman is erg blij met de uitspraak: “Nu is er eindelijk gerechtigheid voor al deze mensen met een arbeidsbeperking die jarenlang onterecht in een onzekere situatie hebben gezeten over werk en inkomen. Gelukkig zag de rechter in dat het 'gewone' Alescon-medewerkers zijn. Ze deden hetzelfde werk, op dezelfde locatie, met dezelfde jas aan, maar alleen met veel slechtere arbeidsvoorwaarden dan hun collega’s die wel in dienst zijn van Alescon.”

Alescon voert voor zes Drentse gemeenten (Aa en Hunze, Assen, De Wolden, Hoogeveen, Midden-Drenthe en Tynaarlo) de Wet Sociale Werkvoorziening (SW) uit. Alescon kan de zaak nog winnen in hoger beroep. Bovendien vreest de werkgever dat de medewerkers er niet veel op vooruit gaan. Als het verschuldigde bedrag in één keer wordt terugbetaald, zoals nu wettelijk opgelegd is, moeten de mensen met een arbeidsbeperking waarschijnlijk inleveren op hun huur- en zorgtoeslagen. Onder de streep zullen zij er financieel weinig mee opschieten, alleen dat zij in de toekomst betere arbeidsvoorwaarden hebben.

Door: Redactie Nationale Zorggids