Logo_iederin__ieder_in___logo

Na de lancering van het Plan van Aanpak uitvoering VN-verdrag in maart 2017, hebben het ministerie van Volksgezondheid, mkb (midden- en kleinbedrijf) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in kaart gebracht hoe dit in de praktijk handen en voeten moet krijgen. De VNG trapte eerder deze maand af met het programma Iedereen doet mee! en het mkb overhandigde haar actieplannen aan minister Hugo de Jonge. Dit meldt brancheorganisatie Ieder(in).

In totaal zijn 25 gemeenten, door de VNG geselecteerd als koplopergemeente, officieel gestart met het programma Iedereen doet mee! Wethouders en ervaringsdeskundigen uit alle 25 gemeenten ondertekenden een manifest. Daarin staat onder andere dat ze in 2020 willen samenwerken met andere gemeenten uit de regio, of met gemeenten die met dezelfde thema’s werken. Doel is dat er in 2020 minimaal 100 gemeenten actief werken aan een inclusieve samenleving. Minister Hugo de Jonge en Ieder(in)-directeur Illya Soffer tekenden ook mee.

‘Niets over ons, zonder ons’

Illya Soffer: “Wij zijn blij dat ook gemeenten en de brancheorganisaties voortvarend aan de slag gaan met inclusie. Ondernemers hebben een sleutelrol als het gaat om het toegankelijk maken van horeca, winkels en evenementen. En gemeenten als het gaat om de ontwikkeling van inclusief beleid op het gebied van werk, onderwijs, wonen, openbaar vervoer en dienstverlening. Het is ontzettend belangrijk dat ze dat zoveel mogelijk samen doen met mensen met een beperking. Dan weet je tenminste zeker dat je naar een samenleving toewerkt die voor iederéén passend is!”

Mkb-Nederland en VNO-NCW zijn gestart met het programma ‘MKB Toegankelijk’ waarmee ze brancheorganisaties en ondernemers stimuleren om werk te maken van toegankelijkheid. Zeven brancheorganisaties overhandigden hun actieplannen aan minister Hugo de Jonge. Daarin staat wat zij de komende jaren doen om hun branche toegankelijk te maken. Ook is een website gelanceerd waar ondernemers tips en informatie kunnen vinden over toegankelijkheid.

Door: Redactie Nationale Zorggids