Normal_autisme_jongen

Een simpele, interactieve tekenoefening moet binnen tien minuten uitwijzen of een kind of tiener kenmerken van autisme heeft. Het is de bedoeling dat een kind of adolescent een tekening maakt, zonder vooraf te weten wat hij of zij moet tekenen. Promovenda en klinisch psychologe Tineke Backer van Ommeren kijkt hierbij naar de sociale interactie die plaatsvindt om zo te achterhalen of iemand autistische trekken heeft. Dit hangt onder meer af van de aandacht die iemand voor anderen heeft en of de deelnemer controle wil nemen over de situatie. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

“Het komt neer op het bestuderen van wederkerig gedrag. Hoe vaak is iemand geneigd om de ander de beurt te geven bijvoorbeeld, of om de ander te helpen? Het is een korte test, maar het laat heel veel zien. Ook de lichtere gevallen van autisme komen hierdoor naar voren, zoals bij mensen die in het dagelijks leven best goed functioneren en waarbij de autistische kenmerken anders moeilijk te meten zouden zijn”, aldus Backer van Ommeren.

Backer van Ommeren wist al dat tekenen een bijdrage zou kunnen leveren aan het ontdekken van autistische trekken bij kinderen en jongeren. Jarenlang werkte ze in een ggz-instelling, maar pas na haar pensioen werkte ze haar idee, samen met de Vrije Universiteit, uit. Hiervoor onderzocht ze bijna zeshonderd jeugdigen tussen de 6 en 18 jaar. Kinderen en jongeren met autistische trekjes denken eerder aan zichzelf voordat ze aan een ander denken en voelen ook niet de drang om iemand anders te helpen met het afmaken van zijn of haar tekening, zo blijkt uit het onderzoek.

De test is ook overgenomen door onderzoekers in Spanje, Duitsland, Engeland, Australië, Taiwan en de Filipijnen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids