Normal_rechtszaak_hamer

De dood van een patiënte kan GGZ Eindhoven (GGZe) duur komen te staan. De ggz-instelling wordt als schuldige aangewezen voor de dood van een vrouw in 2013. Zij zou de dupe zijn geweest van het aanhoudende personeelstekort op de afdeling spoedeisende psychiatrie en kreeg geen volwaardig psychiater, maar een psychiater in opleiding (sinds drie weken). Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

Wat de psychiater in opleiding bijvoorbeeld niet wist is dat de vrouw het antipsychosemiddel clozapine slikte. Zij bleek overgevoelig voor het medicijn en kreeg als gevolg daarvan hartstilstand en overleed.

Onervaren arts

De hoofdbehandelaar van de patiënte trok al eerder aan de bel bij GGZe, vanwege het personeelstekort. Als de instelling niets zou doen aan de onderbezetting, zou hij opstappen. Hij vreesde met name voor patiënten die op de spoedeisende afdeling een arts in opleiding zouden treffen. In de helft van de gevallen kreeg een patiënt namelijk een onervaren arts.

Berisping en waarschuwing tuchtrechter

Het Openbaar Ministerie heeft laten weten de psychiater en arts in opleiding niet te vervolgen, maar enkel de instelling. Eerder al stonden beide zorgprofessionals wel voor de tuchtrechter, omdat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) van mening was dat zij ook schuld hadden aan de situatie. De psychiater kreeg een berisping opgelegd en de arts in opleiding werd gewaarschuwd. Beiden kwamen er niet ongeschonden vanaf omdat de tuchtrechter vond dat zij ook hun eigen verantwoordelijkheid moesten dragen.

Op 21 februari gaat de zaak tegen GGZe van start. 

Door: Nationale Zorggids