‘Trek beloning psychiaters gelijk met medisch specialist in ziekenhuis’

Psychiater Jurriaan Strous pleit voor een even hoog salaris voor psychiaters als voor medisch specialisten. Medisch specialisten verdienen maximaal 70 euro per uur, terwijl psychiaters vastzitten op een maximaal uurtarief van 66 euro. Strous stelt dat wachtlijsten voor ggz-behandelingen deels opgelost kunnen worden bij betere beloning van de professionals. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

Normaal gesproken leidt schaarste tot hogere prijzen, maar niet in de ggz. Inmiddels moeten sommige patiënten in Noord-Nederland tot wel een jaar wachten voordat ze behandeld kunnen worden. Zorgverzekeraars en de overheid grijpen tot nu toe niet de gelegenheid aan om over betere lonen te praten. Dat is volgens Strous niet langer houdbaar.

Niet aantrekkelijk voor geneeskundestudenten

Doordat psychiaters minder goed betaald krijgen dan medisch specialisten in het ziekenhuis, is het vak minder aantrekkelijk voor geneeskundestudenten. Door de tarieven voor psychiaters te verhogen, moet het vak meer studenten aantrekken. De beroepsgroep is tegelijkertijd ook niet heel activistisch, zegt Strous. “Het wordt erg makkelijk geaccepteerd. Dat is gek, want er is heel veel aan de hand in de ggz.”

Schijnzelfstandigheid

De psychiater van Lentis verwacht ook niet dat zodra de schijnzelfstandigheid onder zzp’ers wordt aangepakt, het aantal psychiaters ineens drastisch zal toenemen. Nog altijd is het voor potentieel ggz-professionals niet aantrekkelijk om voor een lager salaris maar even hoge werkdruk als een medisch specialist te werken.

Volgens de Nederlandse ggz gaat het maximale uurloon voor psychiaters dit jaar al omhoog naar 68 euro. Hiermee komen ze iets dichter bij de 71 euro voor ziekenhuisspecialisten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky