84 procent van het houten speelgoed voldoet aan veiligheidseisen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 55 stuks houten speelgoed onderzocht op veiligheid. 84 procent voldoet aan de veiligheidseisen, maar bij 16 procent zijn ernstige veiligheidsrisico’s ontdekt. Inmiddels zijn deze producten uit de handel gehaald. Dit meldt de NVWA. 

Treintjes, puzzels, kralenbanen en andere houten speelgoed zijn willekeurig onderzocht. De focus lag op houten speelgoed voor kinderen onder de  3 jaar en of ze voldoen aan de Europese en Nederlandse veiligheidseisen. Bij 27 procent van het houten speelgoed was de verplichte documentatie op orde. De overige 40 producten konden door het gebrek aan administratie dus niet aan de wettelijk verplichte eisen voldoen en niet aantonen dat ze aan de veiligheidseisen voldoen. De producenten van dit speelgoed hebben een waarschuwing gekregen van de NVWA om de documentatie op orde te krijgen.

Verwurging of verstikking

De veertig speelgoedproducten zijn in een laboratorium onderzocht op productveiligheid en het merendeel voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen. Bij negen stuks werden ernstige risico’s ontdekt. Bij zeven producten kunnen kleine onderdelen loskomen en bij twee producten zijn de gebruikte koorden onveilig. Hierdoor bestaat er risico op verwurging of verstikking. Dit speelgoed is uit de handel gehaald en mag ook niet meer verkocht worden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky