Zorgwekkend aantal jongeren blijft lachgas gebruiken in auto

Het bezitten, verkopen en vervoeren van lachgas is sinds 1 januari 2023 verboden. De meeste jongeren verwachtten voorafgaand aan het verbod niet dat zij zouden minderen, maar een recent onderzoek van TeamAlert toont aan dat het lachgasgebruik wel degelijk is afgenomen: 7 procent minder jongeren dan vorig jaar gebruiken de drugs. Dit meldt TeamAlert.

De meeste jongeren zijn positief over het lachgasverbod en ruim de helft van de door TeamAlert ondervraagde jongeren is gestopt of geminderd en ook in hun omgeving zien zij minder gebruikers. Desondanks blijft er volgens het onderzoek een zorgwekkend aantal jongeren lachgas gebruiken in de auto. 37 procent van de lachgasgebruikers tussen de 16 en 24 jaar gebruikt lachgas in de auto. 10 procent doet dat in een rijdende auto en 27 procent parkeert zijn auto hiervoor.

Word geen clown in het verkeer

Maar ook bij parkeren zijn er risico’s door het gebruik van lachgas. De risico’s om erna alsnog te gaan rijden, zijn groot. De drempel om toch op het gaspedaal te trappen wordt door lachgas namelijk verlaagd. Daarom voert TeamAlert voor de vierde keer de campagne Rij ballonvrij. De campagne met de slogan ‘Word geen clown in het verkeer’ moet lachgasgebruik in het verkeer tegengaan en veilig rijgedrag bevorderen.

De Grote Rij ballonvrij-quiz

Onderdeel van de campagne is de online spelshow ‘De Grote Rij ballonvrij-quiz’, gepresenteerd door influencer Ta Joela. Jongeren worden hierbij getest op hun kennis over lachgas. Ook krijgen ze de online uitdaging om te beloven nooit meer lachgas in de auto te gebruiken. Een aantal jongerenvoorlichters lopen donderdag door het centrum van Den Haag in een clownspak en spreken jongeren aan met quizvragen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: TeamAlert