SEH’s zien dagelijks twee jonge kinderen na ongeluk met hete thee

Zeker zevenhonderd kinderen belandden in 2022 op de spoedeisende hulp (SEH) na een ongeluk met een hete vloeistof. Vaak gaat het om thee. In de helft van de gevallen gaat het om kinderen van één jaar die thee over zich heen hebben gekregen, waarvan 56 procent jongens. Ruim 25 procent van de kinderen die na een ongeval met hete vloeistof op de SEH terechtkomt, belandt in een ziekenhuisbed. Dit meldt VeiligheidNL. 

Het merendeel van deze ongelukken vinden thuis plaats, vaak zelfs met ouders in dezelfde ruimte. Kleine kinderen zijn vaak sneller dan we denken en een kopje thee, koffie of soep is zo van het aanrecht of de tafel getrokken. Soms slaan of schoppen ze het per ongeluk uit de handen van hun vader of moeder. Ondanks dat ouders het vaak zien gebeuren, hebben ze niet genoeg tijd om actie te ondernemen.

Mijlpalen kind

Ouders kunnen met de Veilig Opgroeien uitvouwkaart van VeiligheidNL zien wanneer hun kind welke mijlpalen doormaakt. Zo kunnen zij een betere inschatting maken van hun kennis en kunde en hun kind beter tegen zichzelf beschermen. Of hun kind juist in bepaalde activiteiten versterken. De uitvouwkaart is voor professionals om uit te delen aan ouders tijdens huisbezoeken of het eerste bezoek aan het consultatiebureau. Ouders kunnen ook online terecht op de Mijlpalencheck.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky