Normal_normal_vader_papa_baby

Steeds minder Nederlandse baby’s komen doodgeboren ter wereld of sterven binnen vier weken na de zwangerschap. Het aantal kindjes dat dan overlijdt is in vijf jaar tijd met 20 procent afgenomen, zegt Perined. In 2016 overleden zeven op de duizend baby’s, in 2010 ging het om negen op de duizend en in 2000 nog om 12 op de duizend. Twee jaar geleden kwamen er in totaal 1.166 kindjes doodgeboren ter wereld. Dat meldt NOS. 

Hoogleraar verloskunde Jan Nijhuis ziet aan de cijfers dat het steeds beter gaat met de Nederlandse geboortezorg. Hoewel het jaarlijkse om kleine stappen vooruitgaat, is het grotere plaatje positief. “De babysterfte boven de 37 weken is zelfs met een kwart afgenomen ten opzichte van vijf jaar gelden. En daar is hard voor gewerkt. Deels dankzij Europese cijfers die ons een beetje wakker hebben geschud”, aldus Nijhuis.

Enkele verbeterpunten van de afgelopen jaren zijn volgens Nijhuis de intensievere samenwerking tussen kinderartsen, gynaecologen en verloskundigen, kennisdeling en de toename van het aantal echo’s. Daarnaast is er de afgelopen paar jaar meer aandacht geweest voor prenataal onderzoek en de inbreng van de zwangere vrouw zelf. 

Door: Redactie Nationale Zorggids