Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Vrouwen die niet weten dat zij hoogzwanger zijn, worden vaak niet geloofd. Toch komt het volgens Jan Nijhuis, hoof van de afdeling Gynaecologie van het Maastricht UMC, regelmatig voor. Het opleidingsniveau van zowel de moeder als de familie zou daar niets mee te maken hebben. Geschat wordt dat er jaarlijks in elk groot ziekenhuis tot twee baby’s ter wereld komen zonder dat de zwangerschap bekend was. Dit meldt RTL Nieuws.

Volgens Nijhuis is het heel goed mogelijk dat de vrouw niet in de gaten heeft dat ze zwanger is. “Hoe dat precies werkt weet ik niet, maar je kunt tekenen negeren. Dat doen mensen ook met ziektes. Wij mensen zijn goed in verdringen.” Het is volgens hem dan ook niet aan te raden om de discussie met de kersverse moeder aan te gaan. “Het is beter om zo’n vrouw te helpen.” Bovendien kan het zo zijn dat de psyche zo druk is met andere zaken, dat het niet opvalt dat een zwangerschap is ontstaan. Ook als de vrouw al eerder kinderen heeft gekregen, kan het gebeuren dat de symptomen van een nieuwe zwangerschap niet opvallen.

Het afdelingshoofd heeft het in zijn carrière vaak genoeg meegemaakt. De vrouw kwam dan naar het ziekenhuis omdat zij onverklaarbare pijn had, en had geen idee dat ze weeën had. Ook sprak hij met een patiënt die slank de spreekkamer in kwam. “Toen de zwangerschap een feit was, was het net of die buik wel naar buiten kon. Ze hielden hun baby onbewust verborgen.” Toch is moederliefde volgens Nijhuis iets wat heel natuurlijk komt tijdens en na de bevalling. “Het is even wennen, maar dat beschermende zit haar in de genen. Het is iets natuurlijks.”

Door: Redactie Nationale Zorggids