Normal_baby__slapen__slapende_baby

Momenteel zijn er helaas nog steeds vrouwen in Nederland die geen kraamzorg krijgen vanwege hun sociale achtergrond of opleidingsniveau. Om ervoor te zorgen dat deze zorg toegankelijk blijft voor families, hebben Pharos en ErasmusMC de ‘Klantroute Kraamzorg’ ontwikkeld. Dit meldt Pharos.

De Klantroute is een hulpmiddel die zorgmedewerkers in de kraamzorg moet ondersteunen bij het behandelen van zwangere vrouwen in kwetsbare omstandigheden. Vooral voor deze vrouwen is het essentieel dat professionele zorg beschikbaar blijft. 

Tool

Door omstandigheden kan het moeilijk zijn voor zorgverleners om belangrijke, maar begrijpbare, informatie te vertellen over kraamzorg aan deze vrouwen. De tool moet hen hierbij ondersteunen. In de Klantroute staan alle fases beschreven die zwangere vrouwen doorlopen, waarin ook de ervaring wordt besproken en wat van belang is tijdens deze periode. 
 
Een ondervraagde verpleegkundige is blij met de tool:  “De klantroute is een mooi hulpmiddel waarin we dingen inzichtelijk maken. En op elke stap van die klantroute vind je bruikbare informatie en tools die je als professional echt verder helpen. In elke fase vind je precies wat er nodig is, wie kan dat leveren, welke materialen er beschikbaar zijn. Daarnaast is de klantroute een instrument wat je als professional ook kan gebruiken bij bijscholing, intervisie, teamoverleg.”
 
Het hulpmiddel bestaat uit verschillende elementen, zoals video’s, animaties, tools, tips en e-trainingen. 
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch